Rurals no periferics.

Pep Fargas parla al dossier Arts Vives i Situades de la Revista de Girona sobre alguns col·lectius que vam desplegar els nostres projectes a les comarques de Girona durant els 80-90. Hi ha molts projectes que s’han transformat o que han desaparegut; i persones que ja no estan amb nosaltres. Pero quedem uns quants – L’Animal a l’Esquena, la Nau Côclea, entre altres – que seguim amb els ulls ben oberts, l’oïda parada i l’esperit ben actiu desenvolupant projectes que des del món rural abasten el planeta. Gràcies Pep per aquest document que posa llum a uns temps dels quals la documentació està desapareixent.

Portada Dossier Arts Vives i Situades. Revista de Girona 343 Foto Pietro Pellini La Muga Caula

Exuvia. Objectes d’Art D’accio. Col·lectiu Corpologia

del 26 de juliol al 17 d’agost. Inauguració dissabte 26 de juliol a les 19h.

Exuvia

Entrada de Fosc. Cap Explicació. Pere Noguera Accions en Repòs . Instal·lació

Inauguració dissabte 21 de juny a les 20:30 Del 21 de juny al 13 de juliol

gandula S red general ossos red

video plat red mur red

Diu Pere Noguera que a la sala de Nau Côclea s’hi entra sempre de fosc, i te raó. La llum del capvespre, que és l’hora de les inauguracions, acoloreix la porta de la Nau amb un rovell solar que transforma la porta en un dintell oníric.

A dins, cada cosa al seu lloc: accions en repòs és una metainstal·lació, perquè els objectes, que són molts, són i no son a l’espai. Són a la sala però disposats de tal manera que l’espai esdevé bodegó, vànitas, natura morta. I no hi són, o gairebé no hi són perque molts objectes estan a punt de marxar, o de dissoldre’s o de deixar de ser.

“Accions en repòs” és un entorn i és un text que està escrit a l’espai, la darrera “S” es desmaia en una gandula. Una ficció real, irònica, delicada i enormement suggerent.

Pere Noguera, que no havia exposat des de la seva gran retrospectiva a la Fundació Tàpies el 2011 ha creat una de les millors mostres que s’han vist a la Nau Côclea els darrers anys. S’ha de veure, no es pot dir res més: Cap Explicació.

Clara Garí

Nothing to see/Res a veure Instal·lació i dibuixos. Montse Tomàs i Meritxell Romanos Bayés

Comissària Clara Garí Centre Cultural La Casa Elizalde València 302 08009 Barcelona

Inauguració: dimarts 27 de maig a les 19,30 h. Del 27 de maig al 20 de juny de 2014 De dilluns a dissabte de’11 a 13 i de 16 a 20,30

escultura montse tomas obra meritxell

Meritxell Romanos Bayés i Montse Tomàs van ser residents al nostre Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera al desembre de 2012 i a l’abril de 2013

Dos experiències de residència a la Nau Côclea. Montse i Meritxell van fer una estada intensa del principi al final, sense interrupcions. Cadascuna va fer el seu viatge personal i sorprenentment hi va haver molts paral·lelismes en els processos i en els resultats del seu treball creatiu: un intens viatge interior a la recerca de buit i de silenci en contrast amb el ric univers visual i sonor que envolta la Nau: El camí de la Montse passava per esborrar un gran dibuix realitzat prèviament. El de la Meritxell per fer sorgir del seu silenci personal un univers de petites criatures juganeres, a mig camí entre l’insecte, l’artefacte i la signatura gràfica.

Amb aquesta exposició que hem treballat les tres, mostrem alguns aspectes del que va ser el seu procés i també del que pot significar donar a no veure: A Nothing to see/Res a veure, hi ha “res a veure”, és a dir, hi ha a veure un blanc d’allò que no és.

El 1953 Robert Rauschenberg va demanar un dibuix al seu mestre Wilhelm de Kooning amb la intenció d’esborrar-lo. 60 anys després les artistes segueixen el camí de les coses blanques, de les passes esborrades, dels mots no dits; amb la intenció que del silenci brolli i emergeixi la fauna increïble que porten al cor, molt més rica i diversa del que elles mateixes podrien imaginar.

Clara Garí, comissària del projecte

Coordinació i comunicació: Carolina Carreras

Room #11 Elena Font Rodà & Clara Garí Instal·lació i biblioteca de llibretes

12 d’abril de 12 a 21 h. 13 d’abril de 12 a 20 h. Bellmirall Pensió B&B, habitació 11 C/ Bellmirall 3, Girona

Amb motiu del Dia Internacional de l’Art 2014 Amb la col·laboració de Hotel Bellmirall, estudi TonicART Gisela Vicenç, Teresa Miquel, Núria Mañé, Vicenç Pagés Jordà i Andy Buhlmann.

Dia internacional de l’Art a Girona. Coordinació Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona

general

Room#11 , un projecte col·laboratiu sobre l’amor i altres coses

Cap a la primavera de 2005, Elena Font Rodà i jo vam començar un joc que tenia alguna cosa de projecte epistolar i de cadàver exquisit. El suport del treball un parell de llibretes i les regles del joc, dibuixar, pintar, escriure, tallar esgarrapar, clavar, enganxar, posar o treure. Ens vam donar la llibertat d’envaïr reciprocamet l’obra de l’altra, de manera que moltes vegades insistiem en una mateixa pàgina que esdevenia palimsest. Vam arribar a tenir tres, quatre, cinc llibretes en circulació. Tot s’hi valia; sovint el tractament que l’Elena donava al que jo havia escrit, o el que jo anotava damunt els seus garigots funcionava com un prisma, els significats saltaven per l’aire i l’obra es feia sola, mentre nosaltres jugàvem a dir entre línies i a callar més del que deiem.

Aquell treball era també l’expressió d’una amistat, bastida en algunes complicitats que s’intueixen a les llibretes que de fet no venen gaire al cas. Petita pista: els variadissims entresurts i plecs del cor, hi tenen en aquestes llibretes un gran protagonisme, intencionalment desdibuixat.

Una biblioteca de llibretes no s’adiu al format de les exposicions on l’obra es mira a l’espai i als murs amb respecte i sense afecte, amb visió instantània i distància emocional. Al Bellmirall en canvi podreu seure, – fins i tot jeure i dormir-hi!- , podreu agafar les llibretes, prendre el temps d’explorar-les però no us podreu desdoblar. Perquè si ens en sortim, al Bellmirall mirar serà mullar-se. Com un familiar a qui li ensenyes un àlbum de fotografies, un brodat, o un diari personal, hem buscat per a vosaltres una acollida còmoda però també els paranys que busquen una mirada implicada.

Han passat uns anys des de que es va acabar aquest projecte, i la nostra vida ha canviat molt. El que s’explica a Room, però, són coses senzilles, simples, mirades, sensacions, emocions que tothom ha sentit alguna vegada. Les nostres vides són poc importants aquí, podrien ser les de tantes altres dones de la nostra edat, en el moment que ens trobàvem aleshores, a qualsevol lloc de Catalunya, del món. Veniu a dormir al Bellmirall i comproveu vosaltres mateixos. Clara Garí

Meritxell Romanos “Despullar el Temps” instal·lació i dibuixos. 27 de juliol a les 20h.

dibuix Meritxell Romanos

El Jo i l’Altre Pep Aymerich i Jordi Esteban Bolit St Nicolau i Nau Côclea de Camallera

del 31 de maig al 14 de juliol (Girona) i del 15 de juny al 14 de juliol (Camallera)

Obra RED